20. november, svetovni dan otrok. Ne bom pametovala kako vzgajati otroke, imam dovolj dva svoja in verjemite, da res nimam nobene potrebe po tem, da bi se ukvarjala še z vašimi. Otroci rastejo in se ves čas spreminjajo, tako da ti res nikdar ne more biti dolgčas. Niti malo. In potem se moram prepogosto ukvarjati še s tistimi, ki se vtikajo v mojo vzgojo. Ker spreminjam generacijski vzorec in je morda malce drugačna od tiste, ki smo jo imeli mi? Ker se zavedam moči vpliva, ki ga imam nanju kot mama in mi ni vseeno kakšna človeka bom poslala v svet? Ker si ne želim, da postaneta moja kopija, ampak zreli, zavestni, samostojni osebi, sposobni sprejeti odgovornost in posledice za svoja ravnanja? Me pa boli srce. Večkrat. Ko vidim kakšne odnose imajo nekateri starši z otroki in kakšne posledice bo to pustilo. Če hočeš voziti avtomobil, moraš najprej narediti vozniški izpit. Otroka pa lahko ima vsakdo. Brez kakršnegakoli testa. In ne le enega, več njih, si zamisliš?! Narediti in spraviti na svet ga je enostavno, ampak s tem se delo šele začne. Kajti otrok je točno to. Je delo. V prvi vrsti na sebi, naši največji učitelji pa so ravno otroci.

V tokratnem zapisu prepuščam besede mistiku Oshu in njegovi knjigi o otrocih s podnaslovom Podprimo svobodo in inteligenco novega rodu. Ker nimam nobene pravice modrovati za kogarkoli. Se pa v določenih pogledih z njim strinjam in verjamem, da sama ne bi povedala bistveno drugače. Ampak jaz nisem Osho. Tu je moj izbor.

“Otrok ne ve, kaj je prav in kaj narobe. Mi ga učimo. Učimo ga skladno s svojim umom. Določena stvar je lahko v Tibetu pravilna, v Indiji pa napačna; ista stvar je lahko v vaši hiši pravilna, v sosedovi pa napačna. Vendar stvari vseeno vsiljujete otroku: “To je prav, to moraš narediti!” Otrok začuti odobravanje, ko uboga, če ne uboga, ga pa ne. Ko vam sledi, ste srečni in trepljate otroka, če vam ne sledi, ste jezni, ga mučite , pretepate, stradate, odtegujete mu svojo ljubezen.”

“Ubogljiv otrok je zgolj preprost kravji izrebek. Otrok, ki ne more reči “ne”, nima integritete. In če otrok nečemu ne more reči “ne”, je njegov “da” nepomemben. “Da” ima pomen samo, če je otrok sposoben reči tudi “ne”. Odloča se na podlagi svoje inteligentnosti. Ampak za starše je lažje, če vedno reče “da”. Za ubogljivost je nagrajen, za neubogljivost kaznovan.”

“Oče in mati potrebujeta ogromno poguma in ljubezni, da povesta otrokom: “Znebiti se morate najinega vpliva. Ne ubogajte naju, zanašajte se na svojo pamet. Četudi boste zatavali, je to bolje, kot če ostanete sužnji in vedno počnete tisto, kar je prav.”

“Otrok hoče ven ko dežuje, želi plesati v dežju. “Ne , prehladil se boš!” Prehlad ni rak, ampak otrok, ki mu je bilo onemogočeno plesati v dežju, zamudi nekaj mogočnega, nekaj res čudovitega. Prehlad bi bil vreden take izkušnje, a ni nujno, da bi se res prehladil. Bolj ko varujete otroka, bolj ranljiv postaja. Več kot mu dovolite, bolj odporen postaja.

“Oče bi rad osrečil svojo 6-letno hči. Zamisel o tem, da nekoga osrečimo, nikoli ne uspe, kajti sreča ni nekaj, kar bi nam nekdo lahko dal. Zdi se mi, da se preveč ubadate s tem, da bi jo osrečili. Ker vam ne uspeva, ste nesrečni. In ker ste nesrečni, je takšna tudi ona. Vseeno je, če rečete, da niste. Otroci so zelo intuitivni, imajo nekaj globljega od intelekta, zaradi česar takoj zaznajo stvari.”

“Če pri svojem otroku včasih naletite na kaj, kar vam ni všeč, se zazrite vase. Tam boste našli odgovor; ta odseva v otroku. Otrok predstavlja samo občutljivi odziv. Preprosto je navzoč, vas vsrka, ponavlja, posnema. Če se zdi z otrokom kaj narobe, zadevo raje odpravite pri sebi, ne pri njem, pa boste presenečeni: otrok bo zadevo opustil samodejno.”

Samo to bom dodala: Iimeti otroka je odgovornost in samo rojstvo te še ne naredi mamo. Vprašaj se: sem pripravljena? Kakšno darilo bom otroku? Kaj mu lahko dam? V kakšnem stanju sem, kakšno sebe mu lahko ponudim? Sem mu pripravljena dati vso svobodo? Sem se pripravljena ne vmešavati v njegovo življenje? Šele takrat mu namreč lahko podarite življenje in ga ljubite.

Sorodni zapisi:
Spustimo ptičke iz gnezda

Brez slabe vesti, ne kličite me mami