Seks? Kaj je že to?

“Poslušaj, a vidva sta že?” me vpraša prijateljica na sprehodu z njenim štirimesečnim nadobudnežem, ki seveda nikakor noče zaspati v vozičku in kriči na ves glas. S tem zbudi še mojo tamalo in tandem je popoln. “Če sva kaj?” Seveda vem kam pes taco moli…če sva že seksala odkar sem rodila. “Midva še vedno nisva. Imam kar malo slabo vest, saj bi že zdavnaj lahko, pa ti povem, da nimam nobene želje po spolnosti. Vsa sem utrujena, počutim se neprivlačno, otrok se kar naprej zbuja in kar ne prideva skupaj,” nadaljuje in v isti sapi doda “sicer pa tudi on ne pokaže nobenega zanimanja, tako da mu je očitno že vseeno”. In če samo pomislim, da je drugič zanosila, ko se je prvič nekaj mesecev po porodu predala posteljnim radostim…se mi revica kar zasmili. Tako da, drage moje dame, dojenje ni zaščita.
Prijateljica me je spodbudila, da sem malo povprašala še druge kako je s tem. Odgovori so bili različni: od meseca do pol leta ali še dlje. Veliko je namreč odvisno od težavnosti poroda in počutja ženske po njem. Se strinjam, da se ne sme prehitevat, predolga pavza pa za partnerstvo prav tako ni ok. Junaka, ki bi pol leta ali več hodil po svetu s polnimi jajci ni, vsaj jaz ga ne poznam. Oziroma če že, moški seveda ne bodo priznali, da je s tem karkoli narobe. “Ni še pripravljena, otrok ne spi, utrujena sva,..” vse to je sicer res, vendar takšno stanje ne traja celo leto…ali pač?
Moj dragi prijatelj ženskam, ki dolgo niso bile spolno aktivne pravi, da imajo pesek v vagini. In vam povem, da se z njim popolnoma strinjam. Za seksualno higieno je pač potrebno skrbeti, tako kot za vse ostale stvari v življenju, da ostaneš v ravnovesju. Izgovori ne pridejo v upoštev, kjer je volja, je tudi pot. Pa kaj potem če imate od poroda še kakšen kilogramček več in na določenih predelih telesa izgledate kot šarpej. Na svet ste spravile otroka in to je vredno več kot vsaka strija, ki je zaznamovala vaše telo. S trudom se da dobiti postavo, ki vam jo bo zavidala marsikatera najstnica, če pa se boste smilile same sebi in samo čakale, da se maščobice stopijo in ne boste seksale do takrat, dokler ne boste zadovoljne s svojo postavo, pa tudi prav. Samo ne se čuditi, če bo vašemu dragemu nekega dne prekipelo….zavedajte se, da s porodom ne postanete le mamica, ampak je potrebno ostati tudi ženska.

Poiščite si varstvo, če imate starejše otroke dajte ključ v vrata spalnice, iz predalov izvlecite tiste seksi nogavice s katerim ste zapeljevale svojega moža na vajino ne vem katero obletnico…partnerstvo je potrebno negovati, sicer bosta čez nekaj let ugotovila, da so otroci zrasli, življenje je šlo mimo, vidva pa sta si postala tujca, ki živita vsak na svojem tiru.
Tudi moški lahko veliko pripomore k boljšemu spolnemu življenju – ženske smo pač narejene tako, da potrebujemo malo spodbude in kakšen kompliment tu in tam ne bo prav nič škodil. Sploh takrat, ko ga najmanj pričakujemo – ko s kričačem v eni roki in kuhalnico v drugi drvimo po kuhinji in malo manjka, da spustimo vse z rok…v takšnem momentu niti približno ne pričakuješ komplimenta v stilu “danes pa res dobro izgledaš”, a besede bodo napravile čudež.

“Partnerstvo je potrebno negovati, sicer bosta čez nekaj let ugotovila, da so otroci zrasli, življenje je šlo mimo, vidva pa sta si postala tujca, ki živita vsak na svojem tiru.”

Dejstvo je, da seks po tem, ko imaš otroke, ni enak. Partner te ne more naskočiti v vsakem trenutku in vsakem prostoru hiše, kot te je morda prej (ja no, če so otroci s tem namenom v varstvu je izvedljivo tudi to), ni več toliko spontanosti, a z malo organizacije in predvsem obojestranske želje, je možno vse. Ne čakajte na popoln trenutek, ker ga ne bo. Vedno bo nekaj – ali bosta sama, pa bosta preveč utrujena, ali se bodo otroci zbudili ravno ko se bosta spravila k akciji, ali ali ali….glavno je, da se en drugemu posvečata tudi v težkih trenutkih, da ne pozabita na tiste iskre v očeh, ki so vaju spravile skupaj in da vsake toliko obudita mladostniško igrivost in nagajivost, zaradi katere sta skupaj že dolgih pet, deset ali dvajset let.

“No, a sta ali nista?”, me iz razmišljanja zbudi prijateljica. “Pridi, greva na kavo, ti bom vse razložila,” se ji le nagajivo nasmehnem.

28. maj, 2014