Fraza, ki sem jo v zadnjem letu slišala ne štejem več kolikokrat že. Ne vem, ali se samo meni zdi, da je življenje postalo sila intenzivno, ali je tako že od nekdaj, pa me je šele sedaj potegnilo v svoj vrtinec, ali pa v resnici sploh ni in brezveze jamram. Iskreno…ne vem. A zaskrbljujoče številke projekta Ustavi.se, da vsak četrti Slovenec živi v stresu ter zgodbe prijateljev in ljudi, ki jih srečujem na svoji poti mi pravijo “Lajf je zajeban.”

Vsak se na svoj najboljši možen način bori za svoje mesto pod soncem, medtem ko s socialnih omrežij kričijo dogodki, ki vabijo na nepozaben koncert, kulinarični festival, spopad z vodnimi balončki ali jogo ob polni luni,v vsem svojem blišču se bohotijo raznorazni izdelki popolnih daril, fotografije sladic, za katere upaš, da bodo ob naročilu izgledale točno tako in nič drugače, seveda pa jih boš lahko pojedel šele, ko obiščeš zadnji najnovejši program športnega centra, ki se ti je ravno pojavil na zidu. Vse z enakim namenom in končnim ciljem…vsidrati se ljudem v možgane, da bodo ob vsej tej poplavi ponudbe izbrali ravno tebe. Na kakršenkoli način že se jim prodajaš. Naj me koklja brcne, če to ni zajebano.

In ob vsem tem moraš seveda ostati kul, dajati vtis, kako obvladaš svoj posel, kako si poln elana, novih idej in kako kar špricaš od navdušenja in energije, ker kdo bo pa karkoli kupil od zgaranega nergača. Ampak ja, “maš ti to!” A za kakšno ceno? Da na kavi, na kateri ti uspe po dolgem času v živo videti prijatelja, poslušaš kako ne more zaspati, kako se zbuja utrujen, kako nima časa zase, kako se prepira s partnerjem…to, da si stalno “v gužvi” je postal znak uspeha, češ “Poglej ga, cele dneve dela, temu pa res gre.” Morda celo drži, a širša slika uspeha ni tako rožnata kot izgleda.

Vsi poznamo filme iz ozadja, ki se vrtijo, a le redki bodo to priznali. V prvi vrsti sebi, potem drugim. Je to poraz, če na glas povem, da sem utrujena od “maš ti to” momentov? Od tega, da bi morala biti stalno na voljo vsem za vse, ker če ne boš ti, bo pa nekdo drug? Od tega, da bi morala biti ves čas popolna mama, spočita in pripravljena na izzive, ki jih na dnevni bazi prinaša starševstvo? Od tega, da lovim ravnotežje med svojimi sanjami in kruto realnostjo, ki me vsakič znova butne ob tla? Življenje je postalo ena ogromna oglasna deska in če ne visiš na njej z najhujšimi možnimi ocenami, te trg povozi. Preprosto izgineš. Da, kar tako, čez noč. Še včeraj najbolj prodajan, gledan, poslušan, si danes lahko zadnja smet. In zato se ne ustaviš. Vsako jutro znova se podaš na divji in nepredvidljiv vrtiljak življenja ter upaš, da se bo vožnja zate tisti dan dobro končala. Da se boš varno in mirno ustavil z nogami trdno na tleh in te ne bo izstrelilo v najbližje grmovje. Seveda se kdaj tudi zgodi, ampak saj veš: “Maš ti to!” Jutri je nov dan.