Zazvoni telefon. Na drugi strani glas s Fox TV z vprašanjem: »Poslušaj, a bi naredila intervju z Banderasom?« S katerim Banderasom, vprašam, kajti zdi se mi, da najbrž ne misli Antonia Banderasa. Ali pač? Ko mi pove, naj pripravim kovček, ker letim iz naše predolge zime v sončno špansko Malago, na svetovno premiero serije Genij, v kateri glavno vlogo slavnega umetnika Pabla Picassa igra ravno on, mi skoraj pade telefon iz rok.

V mislih se mi prikaže slika eksotičnega temnega dolgolasca, s skrivnostnim zapeljivim pogledom iz filma Izvirni greh, v katerem mu v objem pada Angelina Jolie, že naslednji moment ga vidim, kako si nadene masko in v hipu postane neustavljiv magnet za ženske, Zorro, nazadnje pa se ga spomnim iz Almodovarjeve uspešnice Koža, v kateri živim, kjer niti vloga psihopata ne vrže slabe luči na njegov španski temperament. V bistvu ga negativizem lika, vsaj v mojih očeh, niti za trohico ne oplazi. Joj, pa Evita, Frida, Štiri sobe in Ženske na robu živčnega zloma … Vame se naseli vznemirjenje in seveda pozabim, da so od vseh teh filmov minila leta in da sem jih gledala še kot smrklja. Pozabim, da bo v tem letu dopolnil 58 let in bi mi zlahka bil oče. Ne, igralci se ne starajo, oni živijo večno mladi v filmih.

Picassa ni mogoče razumeti

Do odhoda na veliki dogodek, svetovno premiero prve epizode serije Genij National Geographica o Pablu Picassu, ki je nominirana za deset emmyjev, med drugim za najboljšo serijo, za najboljšega glavnega igralca v seriji ali filmu in za najboljšega režiserja serije, kar malo lebdim. Končno pride dan, ko poletim v Malago – rojstno mesto znamenitega Picassa in, da, tudi Antonia Banderasa. To, da so ravno njega izbrali za tako pomembno vlogo, torej ni naključje. Ravno obratno, bil je prva izbira, in producent Ken Biller je bil presrečen, ko je dobil Banderasovo potrditev. »Najprej sem osupnil, zelo sem se prestrašil. Vlogo Picassa so mi zaupali v obdobju od 1926-27 do njegove smrti. Se pravi, od njegovih štiridesetih do njegove smrti, ko je preminil pri starosti 92 let. Ponudba je bila zelo zanimiva, saj je prišla v tandemu z National Geographicom, ustanovo, ki pomeni zagotovilo, da bo zgodba temeljila na dejstvih. Sledilo je to, kar se vedno zgodi pri snemanju biografij. Vemo, kaj je oseba rekla ali naredila, ne vemo pa, zakaj. In marsikaj v Picassovem življenju je zelo težko razvozlati. Imel je zelo bogato življenje, polno drame, živopisno in v skladu s svojo umetniško dejavnostjo. Picassovega umetniškega življenja ne moremo razumeti, če ne analiziramo njegovega osebnega življenja in odnosa do žensk,« je komentiral Banderas. Prvo epizodo serije, ki je k nam na National Geographic prišla 22. aprila, smo si srečni izbranci ogledali kot eni izmed prvih gledalcev v Muzeju Pabla Picassa v Malagi. Navdušena! Že vidim, kako bom preživljala nedeljske večere. Pogostitev po predvajanju nam v krasno dišečem vrtu postreže z obiskom filmske ekipe, a prvi večer Banderasa še ni med njimi. A poleg drugih sem spoznala Alexa Richa, ki v seriji nastopa kot mladi Picasso, pa Mario Jose Bavio, ki igra Picassovo mater, in Samantho Colley, ki nastopi kot Dora Maar, ena izmed številnih Picassovih žensk. Zabavo kmalu zapustim, saj me zjutraj čaka to, zaradi česar sem prišla – intervju z Njim… (preberete ga tukaj)

Kako je izgledalo srečanje…preberete tukaj: Revija Obrazi, april 2018