Te dni je na obisk prišel prijatelj. Prinesel mi je vrtnico. Rdečo. Ker ga dobro poznam, vem, da je ni kupil s kakršnimkoli drugim namenom kot da me razveseli, a je žal usekal mimo. Na lep način mu povem, da sem sicer zelo vesela, da se je spomnil name, a lahko bi se malce poglobil v simboliko rož. Seveda mu ni bilo nič jasno, kako le, zanj je roža le roža. A rdeča vrtnica v sebi skriva več kot to – je simbol ljubezni in strasti in glede na to, da je samski, sem mu predlagala, naj jo podari, ko bo hotel kaj sporočiti izbranemu dekletu, meni pa drugič raje prinese čokolado. Pa še nasvet za v bodoče, da ne bo slučajno naletel na kakšnega ljubosumnega moža.

Ne mine teden dni, ko se pojavi na vratih s šopkom šestih rumenih tulipanov. Da popravi vtis. Boljša izbira, če izvzamemo dejstvo, da rumena barva pri cvetlicah pomeni ljubosumje, prevaro in izdajo, poklanjanje parnega števila cvetja pa je, dragi moški, absolutno prepovedano. Ena vrsta cvetja v parnem številu je namreč rezervirana za preminule, jaz pa se počutim še kako živo. Tako da prosim, stran tudi s kakšnimi rdečimi naglji ali krizantenami. In ker cvetlični bonton pravi, da ne smeš zavrniti šopka, poiščem primerno vazo in ga z veseljem postavim na sredo mize. »Ko boš komu drugemu poklanjal rože, me prosim prej pokliči,« komentiram.

Prav bedno se počutim, ker sem že drugič pokvarila dobronamerno gesto, a naj se fant vsaj nauči, kako se rečem streže. Da ne bo zamočil, ko bo v igri kakšna simpatija. Ženske pač kompliciramo. Tudi glede rož. Cvetlice namreč nosijo močna sporočila in če želite, da ne bo prišlo do nesporazuma, se o govorici rož splača prej malce poučiti. Ali pa, lažja pot, se vsaj pozanimati kakšno cvetje je všeč osebi, kateri ga podarjate. In seveda razmislite tudi o namenu.

“Ženske pač kompliciramo. Tudi glede rož. Cvetlice namreč nosijo močna sporočila in če želite, da ne bo prišlo do nesporazuma, se o govorici rož splača prej malce poučiti.”

Sama imam najraje šopek s travnika, ki ga za mamico naberejo drobne ročice ali mimogrede utrgan cvet s sosednjega vrta, ker je bil pač takšen moment. Pri tem pozabim na vso cvetno simboliko, saj gre za spontanost trenutka, kjer barva in oblika nista pomembni. Ostalo cvetje si raje kupim sama, tako vsaj ne zgrešim in paše v stanovanje.


Danes pozno popoldne nekdo pozvoni. Odprem in na vratih zagledam prijatelja s čokolado s celimi lešniki. “Sem se odločil, da od mene nikoli več ne dobiš rož. Izvoli čokolado.” Pogleda moj kremžast obraz in s kepo v grlu komaj izdavim: “Alergična sem na oreščke.« Že zavije z očmi, ko ga potolažim, da sem se samo šalila. A ženske in čokolada…ah, to je pa že druga zgodba.