“Recepta za zmago na Eurosongu ni. Pogrešam to, da bi bili pevci bolj naravni, da bi izhajali iz sebe in ustvarili glasbo iz srca, dali prednost vsebini, ne pa da skušajo ustrezati nekemu trendu, ki ga v bistvu sploh ni, saj je zmagovalna pesem vsako leto popolnoma drugačna.To, kaj bo prevladalo letos, pa popolni bingo. Enkrat zmaga šov, drugič kostum, tretjič interpretacija…ne veš. Ponavadi prebije nek kontrast, ki ga nato skušajo naslednje leto vsi loviti, namesto da bi ustvarili svoj kontrast,” mi je pred kratkim v intervjuju za revijo Obrazi, komentirala Neisha.

In letos so zmagale sanje. Sanje dekleta, ki je izhajalo iz sebe. Poslušalo svoje srce, svoj notranji glas in ne glasu sveta, ki ji je kričal, da ni dovolj suha, da ni dovolj lepa, da ni dovolj dobra, da njen glas ni dovolj močan. Ljudje so zavračali njene nastope na podlagi fotografije, še preden so jo slišali peti. Ker je bila posebna, drugačna. Ker je kljub debelosti nosila kratka krila, ker se ni zavijala v črnino, ampak se je drznila obleči v žive barve. Ampak zakaj bi poslušala vse to? Netta Barzilai se je odločila, da ne bo vsa nesrečna verjela zlobnim jezikom, da bo sledila svoji resničnosti in sanjam, v katere verjame in tako danes stoji pred nami, velika zmagovalka Eurosonga, ki so se ji še pred kratkim posmehovali in za nameček, da je bil posmeh še večji, je tik pred nastopom pred dnevi zgrmela po tekočih stopnicah….seveda medtem, ko je veselo mahala v kamero. Nič je ni ustavilo. Odločila se je, da bo njeno kokodajsanje zmagalo…in je! Javnost se je razdelila. Eni se zgražajo, drugi jo obožujejo. Vmesne poti ni, odvisno na kateri strani si. Ali si večni sanjač, ki verjame, da je res VSE MOGOČE ali pa ostajaš v svoji coni komforta, varno zaprt med štirimi stenami in si ne upaš pogledati onkraj meja. In seveda še pljuvaš po tistih, ki si upajo. Verjamem, da je bilo morda veliko več primernih pesmi za zmago, verjamem, da gre tole kokodakanje težko v uho, verjamem, da je bilo več primernejših obrazov, ki bi lahko krasili naslovnice, a letos je očitno čas za spremembe, za pogum, za sprejemanje in podporo drugačnosti. Pesem je namreč nastala v okviru globalnega gibanja proti nasilju nad ženskami Me Too. 

Bravo Izrael, da si verjel vanjo in jo poslal na Eurosong, bravo vsem, ki so glasovali in s tem pokazali, da je še upanje v ta svet in seveda bravo Netta! Hvala, da si pogumno stopila v boj proti stereotipom!