Topel septembrski dan, v najjužnejšem delu Indije, Kerala. Pravijo ji tudi božja dežela. Predel Indije, kjer na ulicah ne srečuješ zapuščenih psov in revnih otrok, ki te žalostnih oči prosijo za rupije. To je dežela širokih nasmehov, srčnih ljudi, dežela, kjer si omamljen od lepot čudežev narave, ki te objemajo na sprehodu po kilometre dolgih peščenih plažah, sredi zelenih plantaž čajevca ali med raziskovanjem čudovitih rečnih kanalov. Dežela, kjer se te kar tako, sredi dneva, mimobežno dotaknejo ogromna metuljeva krila in kjer zadet od vonjev in barv s polnimi pljuči vdihuješ Življenje.

Na ulici se zagledam v visečo srajco, ki lahkotno plapola v vetru, potiskana s češnjevimi cvetovi. “Tale bo moja”, si rečem, ko stopim do prodajalca. “Edina je”, mi pove v polomljeni angleščini, a razočarano ugotovim, da mi je malo prevelika. “Nič hudega, malo naprej dela moj prijatelj, krojač, ki vam jo lahko zoža,” mi pove in seveda me, v valu lastnega navdušenja v katerem sem, z lahkoto prepriča v nakup.

Stopim po prašni vaški cesti, kakšnih 56 korakov naprej, do prijatelja krojača. Na pragu me pričaka skoraj brezzobi starejši gospod, ki me prijazno sprejme v svojo pisano trgovino z blagom. Povem mu kdo me pošilja in začnem z besedami “You know, the problem is, that the shirt is too big.” Starec se začne na ves glas smejati, nato pa me pogleda globoko v oči in reče: “Girl, if you think that’s the problem, than you must be a really lucky girl.” Njegove besede me zadanejo direktno v srce. Kako prav ima. Od tistega trenutka dalje so problemi izginili iz mojega življenja. Ukvarjam se le še z izzivi, vprašanji, zaštrikanimi situacijami, tu in tam se znajdem v kakšni štali, pa še to se mi zdi, da z uporabo “štale” kot izrazom za neurejeno, “posrano” situacijo, delamo krivico živalim v njej, ker če je štala posrana, je to zato, ker je ni sčistil človek….Kakorkoli že, problemov pa res več nimam. Vsaj ne, dokler sem zdrava, imam streho nad glavo in poln trebuh.

Pa ti? Imaš v življenju probleme ali izzive? Razmisli, preden ti iz ust zleti “Stari, imam problem”. Ga imaš res? Ali ima morda on tebe?