»Spolnost je kot ogenj. Če ga znamo uporabljati, nas lahko pogreje, če ne, nas opeče. Ravno tako je s slavno točko G, preko katere lahko dostopamo do našega bistva, duše. V njej leži ključ do zdravja, dobrega počutja, do ekstatičnih stanj,« pravi Aleksander Lah, terapevt tantrične masaže in ustanovitelj organizacije HeartConnection (Povezava s srcem), s katerim sva lansko poletje opravila intervju (v celoti si ga lahko preberete tukaj).

V času, ko sem se spoznavala s tantro, mi je v roke prišla tudi knjiga avtorja Somananda Mosesa Maimona: Tantra, spolnost za dušo, ki v teoriji razloži vse kaj tantra sploh je. In če ob tem pomislite le na seks, naj vam povem (ali razočaram), da le 5-10% tantričnih naukov govori o spolnosti. Kajti tantra je mnogo več. Je zaklad. Znanosti, kundalinija, umetnosti, estetike, zdravljenja, hata joge  in še marsičesa, kar ti pride prav v vsakdanjem življenju, v kolikor si se ga odločil zajemati s polno žlico. Kajti tantra ni za ljudi, ki se bojijo srečati sami s sabo, ki živijo v svoji coni udobja in si ne upajo pogledati, kaj se skriva zunaj nje, ki niso pripravljeni na transformacijo, kajti da, tantra ti spremeni življenje. Na bolje. Magija, ki v tebi zaneti ogenj, ključ, ki odklene vrata v nekaj mogočnejšega, silni tok življenja, ki te ponese v višave. Če si to seveda voljan sprejeti in tudi živeti, saj poti nazaj ni. Ko enkrat okusiš najbolj sladek sadež, namreč ne posežeš več po nezrelem. Telo si zapomni okus sladke omame in kvečjemu kriči po še, kot pa da bi reklo “Ne, hvala”.

Na tem mestu bi lahko filozofirala še precej časa, a dajmo preskočiti na tistih 5% in stopimo na pot ljubezni, božanstva, mistike ter seveda spolnosti. Odprem knjigo in prve besede, ki mi skočijo v oči so: “Ženske, zelo občutljive in dih jemajoče boginje, pogosto ne znajo popolnoma izkoristiti svojih vrojenih ženstvenih zmožnosti. Tantra namreč pozna sedem vrst orgazmov.” Kaj? Sedem?! No, to pa je nekaj novega, očitno sem ena tistih, ki še ni odkrila svojih “vrojenih zmožnosti” in tako sem naslednje besede “požirala” stran za stranjo. “Cervikalno-uterični orgazem, najgloblji in najbolj tantrični orgazem.” Hm. In to je bilo šele na četrtem mestu, potem sledijo še specialke. Res sem amater, pomislim. Po prebrani knjigi, intervjuju s terapevtom tantrične masaže in obiskom nekaj delavnic o tantri, sem se vse bolj poigravala z mislijo, da mi le teorija ni dovolj. Želela sem si začutiti to opevano življenjsko energijo, ki priznam, da mi jo je v tistem obdobju, slabo leto po koncu dolgoletnega razmerja, precej manjkalo.

Sem se pripravljena soočiti sama s sabo na najbolj intimen način? Privleči na plano vse možne blokade, ki so mi onemogočale živeti svoje bistvo? Se srečati s svojo žensko? Kaj mi bo povedala? Globok vdih….. Sem. “Tvoja naloga ni iskati ljubeznen, ampak edinole iskati in najti vse pregrade v sebi, ki si jih postavil proti njej,” pravi Rumi. Odločila sem se podreti vse zidove, odpreti svoje srce in tako sem zbrala pogum ter se naročila na tantrično masažo. Da odkrijem kaj vse je še mogoče. Da odkrijem nov svet. Da odkrijem sebe.

Za danes tu zaključim. Kot Šeherezada v 1001 noči, ko je brala pravljice sultanu. Vznemirjenje nas ohranja žive. Lahko vam zaupam samo besede mojstra Somanande: “Čarovnija vas čaka, drage dame!” Preverjeno in iskreno – popolnoma drži! Kakšna? Vam zaupam zelo kmalu, saj sem se po letu dni odločila, da je čas za stopničko višje. Ne le na lestvici orgazmov, ampak tudi na lestvici življenja. Moj osebni koledar ima datum že obkrožen. Uf!

Več kot tisoč let star “erotični” tempelj v Indiji – Khajuraho, ki sodi skupaj z znamenitim Taj Mahalom med najbolj znane indijske zgradbe. Njegovi zunanji zidovi so okrašeni s skulpturami, ki predstavljajo vsakdanjik tistega časa, ob teh pa tudi ljubezenske prizore. Zelo nazorno predstavljene. Takšne, pri kateri bi marsikdo še danes zatisnil oči.

Pogovor z Aleksandrom Lahom v oddaji Klepet ob kavi: