Mina Morrgan, certificirana učiteljica joge in mednarodna učiteljica Aerial Joga Unnata. Učiteljica joge, ki te obrne na glavo, samo zato, da vidiš, da je v življenju vse prav. Ker se včasih zataknemo. V čustvih, v odnosih, v delu, s samim sabo. In obstanemo. A življenje ni stalnica, je nenehna sprememba, je gibanje. Hvala Mina, da me obračaš na glavo, da verjameš vame, takrat ko sama ne in predvsem to, da si mi pomagala najti svoj dih. Dih svobode, življenja.

Za vse, ki si želite izvedeti več o tem kako na igriv in lahkoten način izprazniti um in se spustiti v telo…preberite spodnji intervju z Mino, objavljen v reviji Bodi zdrava ali pokukajte spletno stran centra NO stress.

Za koga je aerial joga primerna?
Aerial joga je lahko primerna za kogar koli, imamo pa tudi tukaj neke različne zahtevnostne stopnje ter mogoče tudi smeri. Nekatere so bolj prizemljene, druge bolj leteče. Vsekakor je pa to idealna joga za sodobnega človeka, saj zelo hitro in brezkompromisno umiri um in zaposli telo.

Kakšne so prednosti?
Današnji tempo življenja je zelo hiter in čeprav si mogoče vsi želimo, da bi se upočasnil, se to verjetno nikoli ne bo zgodilo. Katerakoli kakovostna joga je lahko priložnost, da se uglasimo in prisluhnemo sebi, kljub temu pa opažam, da so mogoče nekateri sicer bolj tradicionalni pristopi neučinkoviti in ljudem zelo oddaljeni. Posledično je za mnoge praksa klasične joge lahko celo še dodaten stres. Aerial Joga ima vse elemente in spoštuje nek celostni pristop joge, ampak na drugačen, bolj sodoben način in govori jezik, ki je ljudem bližje. Poleg tega pomaga premagovati strahove, ki so nekje globoko v nas. Hitro nas pretrese…kot da bi obrnili snežno kepo in ko se delci poležejo, se vrnejo vedno na svoje mesto, ampak vsakič v neki novi kombinaciji.

Kaj bi izpostavili kot bistvo vadbe?
Pri aerial jogi se prepletajo položaji na tleh in položaji kjer smo v hamaki v celoti ali samo delno. Zanimivo je, da dejansko odkrijemo svoje telo na novo, prav tako na novo odkrijemo prostor okoli sebe. Prednost pri tej jogi je tudi ta, da ne moremo prehitevati telesa. Najprej je potrebno razviti odnos do tega posebnega pripomočka (hamake), ki nas lahko podpira, nam lajša položaje ali nam jih oteži…mnogokrat pa nam hitro spremeni pogled na svet in perspektivo, saj nas lahko v trenutku obrne na glavo. Vedno si pozoren nanj, tako kot na partnerja. Joga nam pomaga, da na učinkovit način uglasimo telo, dih, um in čustva. Samo uglašen človek je pa lahko srečen človek.

Zakaj ste se odločili za to tehniko joge?
Ukvarjam se tudi z drugimi tehnikami joge in na splošno sem nagnjena k raziskovanju, filozofiji in vedno sem bila ljubiteljica knjig. Za poučevanje ravno aerial joge pa sem se odločila, ker sem videla pri sebi največje premike. Na čustveni in intelektualni ravni so učinki vidni takoj. Takoj se začne dogajati in stopiš v stik s tistim delom sebe, kjer je vse mogoče. Z jogo sem se srečala kot otrok skozi knjige, prav tako kot z meditacijo, ki mi je bila v resnici takrat bolj blizu. Šele ko sem se preselila v Ljubljano kot najstnica, sem se udeležila prvih vodenih ur joge in čeprav mi je to predstavljalo veselje, sem po drugi strani čutila, da nekaj manjka. V poznih dvajsetih sem začela odkrivati neke nove stile in najprej me je navdušila dinamična vinjasa joga, ampak tudi to ni bilo to. Ko sem začutila lahkotnost in moč lebdenja pri aerial jogi, sem našla to kar sem iskala. Zame je to nepremagljiva kombinacija, saj lahko združuješ vse zemeljske jogijske položaje z aerial položaji in seveda ustvarjaš še mnoge druge.

Kaj si kot učiteljica želite dati vašim vadečim?
Zame je najpomembnejše, da moji vadeči začutijo lahkotnost in svodobo v sebi. Ko pridejo na vadbo je to njihov čas, kjer so pomembni le oni in to kar čutijo. Ne želim, da posnemajo mene ali koga drugega, ampak da samo odkrivajo kdo so in da se lahko za trenutek distancirajo od vseh vlog, ki jih imajo v življenju.

Po kolikšnem času se poznajo učinki, je za popolne začetnike?
Z nasmehom boste odšli že po prvi uri. Presenečeni boste, veseli, mirni in pozitivni. Na telesni ravni pa je vse stvar prakse. Čeprav je napredek pri redni vadbi res hitrejši kot na klasičnih jogah.

Pri jogi je izjemnega pomena tudi dihanje…
Tako je. Dih je naš stik z vsem kar nas obdaja. Dih nam takoj pove kako smo, kaj se z nami dogaja. Biti pozoren na svoj dih, ga opazovati, je že veliko. Tudi tukaj sicer niso neznanka razne tehnike dihanja, ampak najbolj pomembno je to, da ne zadržuješ diha. Nikoli.

Zakaj je joga tako prepletena z meditacijo?
Meditacija je zelo pomemben del hatha joge, ki je tudi osnova za aerial jogo, ki jo poučujem. V aerial jogi pa je veliko elementov, ki nas pripeljejo do meditativnega stanja. Upam si trditi da zopet mnogo lažje kot sicer.

Kaj aerial joga ni? 
Vsekakor ni samo zabava ali cirkus. Aerial joga nas nauči, da ne sodimo knjige po platnicah… Navidezno je mogoče samo neka moderna zabavna joga, ampak je mnogo več in sega mnogo globlje.

Kaj mora imeti dober joga učitelj?
Dober učitelj joge pokaže pot, a dovoli svojim učencem da jo prehodijo po svoje. Jaz ne želim, da se moji vadeči primerjajo s komerkoli. Želim, da odkrivajo sebe skozi odkrivanje svojega telesa.  Vedno jim govorim, da naj poslušajo z ušesi, ne z očmi. Danes je vse vizualno… Vse je na ekranih in v slikah, vsa komunikacija poteka skozi oči. Jaz učim uporabe drugih čutil in čutenja. Celotna naša vadba je po svoji naravi taka, da si že zaradi spreminjanja smeri in položaja v prostoru prisiljen v to, da se osredotočiš nase in obrneš pozornost navznoter. Dandanes je potreben fokus.Ta joga ti da točno to. Moraš biti osredotočen. Poleg tega se mi zdi bistveno, da ljudje obudimo svojo kreativnost, sanje in domišljijo. To so naši notranji viri, ki nam pomagajo čez vse ovire v življenju. Pogosto so to lasnosti, ki se z leti izgubijo, joga pa je način, da obudimo svojega svobodnega otroka, ki ima rešitev za vse in veselje do življenja.