»Spolnost je kot ogenj. Če ga znamo uporabljati, nas lahko pogreje, če ne, nas opeče. Ravno tako je s slavno točko G, preko katere lahko dostopamo do našega bistva, duše. V njej leži ključ do zdravja, dobrega počutja, do ekstatičnih stanj,« pravi Aleksander Lah, terapevt tantrične masaže in ustanovitelj organizacije HeartConnection (Povezava s srcem), s katerim sva opravila intervju lansko poletje za revijo Obrazi.

Ko se naučiš svojo spolno energijo dvigniti na višjo raven, imaš v sebi žar, moč in karizmo, ki se vidi tudi navzven, nadaljuje. In to je bilo dovolj, da je v meni vzbudil zanimanje, ki je pripeljalo do tega, da sva se srečala na štiri oči. Rezultat? Tale pogovor in ogromno energije, o kateri ne vem, ali je posledica prebujajoče se narave ali tega, da mi je pokazal ključ …

Sestala sva se na čudovit sončen dan na Katarini nad Ljubljano, kjer živi, obdan z zelenjem, in kjer ne mine dan, ki ga s svojo psičko Maruško ne bi užil v naravi. Že po nekaj minutah sprehoda in prijetnega pogovora se je moja začetna sramežljivost spremenila v radovednost, kajti priznajmo si, spolna energija in intimni odnosi niso ravno tema, o kateri bi se pogovarjali z nekom, ki ga srečate prvič. Ali pač? V naši družbi vse, kar je povezano s spolnostjo, prepogosto povezujemo s tabuji, prepovedmi, zato se je o tem tudi težko odkrito pogovarjati, čeprav si globoko v sebi tega nekako želimo. S svojimi terapijami in delavnicami si želim razbiti te tabuje, ljudem pojasniti, kakšna je razlika med ljubljenjem in seksom, da obstaja več kot le orgazem, ki v mnogih primerih to sploh ni, in da spolni odnos ni nekaj, kar se mora, ravno toliko, da lahko narediš kljukico, namesto da bi izhajali iz globlje želje po njem.

Ko že omenjate – kakšna je pravzaprav razlika med seksom in ljubljenjem?
Seks kot spolni odnos je zame le mehansko drgnjenje, ki ga lahko fizično izvajamo brez kakršnegakoli občutka. Brez globine in povezanosti, ljubljenje pa je energetsko in harmonično povezovanje dveh oseb v celoti. Rekel bi, da je največji seks v življenju seks z življenjem samim, spajanje z življenjem, ustvarjanje privlačnosti, strasti in projektov, ki koristijo vsem.

Menite, da slovenski pari seksajo ali se ljubijo?
Pri seksu večina moških orgazem enači z izlivom semenske tekočine, ki pa to sploh ni. To je le olajšanje. In ko se zgodi, je zanj spolnost zaključena in ženska ga več ne zanima, on takrat potrebuje le svoj mir. Ženska pa si želi globine, raziskovanja in spoznavanja. Same sebe in tudi partnerja. Želi si več. Želi se ljubiti. Glede na vedno večje zanimanje za tantrično spolnost menim, da več seksajo, a stvari se spreminjajo.

Kako ste od inženirja računalništva prišli do terapevta tantrične masaže?
Nekje od 18. leta dalje, ko sem se sicer ukvarjal z računalništvom, me je že privlačil svet zdrave prehrane in masaž. Začel sem z refleksno masažo stopal, s katero sem se podal v svet alternativnega zdravljenja. Vmes sem se začel ukvarjati tudi s prevajalstvom, saj sem prevajal seminarje in delavnice učitelja iz Milana, ki je hodil k nam predavat. Moja prevajalska pot se je začela, ko sem se na enem od seminarjev malo preveč vmešaval v delo prevajalke, takrat še nisem vedel, da je to nevljudno (smeh). Hotel sem ji pomagati in potem je organizator rekel, da bom naslednjič jaz prevajal, če sem že tako pameten. To je pripeljalo do tega, da sem odprl prevajalsko agencijo, ki jo imam še danes. A pri delu v pisarni sem pogrešal, da bi se dotaknil ljudi in njihovega življenja neposredno. Na seminarju dr. Erika Pearla The Reconnection (Ponovna povezava) v Zagrebu sem se kot prevajalec srečal z zdravljenjem z energijo, brez dotika, in tako sem to dve leti prakticiral, a spet prišel do enakega zaključka – ljudje potrebujemo dotik, da energija lažje steče. Tantro pa sem profesionalno začel raziskovati pred tremi leti in tako sem se povezal z različnimi učitelji, med drugim recimo tudi s Somanandom Mosesom iz Estonije. Od njega sem prejel precej znanja in pridobil tudi licenco terapevta tantrične masaže. Hkrati pa sem se veliko naučil tudi od šamana in zdravilca Fosterja Perryja iz Los Angelesa, ki ga prevajam že 14 let.

Kaj sploh pripelje do tega, da se oseba začne zanimati za tantro?
Vsak ima svojo zgodbo. Včasih je to bolečina in obup nad trenutnim stanjem, v katerem je oseba, saj globoko v sebi sluti, da življenje ponuja več, tudi v spolnosti. Z žensko se recimo lahko ljubiš več ur in si na koncu napolnjen z energijo in ona potešena, ne pa, da seksaš na hitro, samo zato, da lahko rečeš, da si. Včasih pa te pritegne želja po raziskovanju nečesa novega, odvisno od vsakega posameznika.

Ljudje ob besedi tantra večinoma pomislijo le na spolni odnos. A tantra je mnogo več kot to, gre za filozofijo, duhovno znanost …
Tako je. Beseda tantra izhaja iz besed tan, ki pomeni ekspanzijo, širjenje, in tra, ki pomeni pletenje. Uči nas, kako razširiti zaznavanje sebe in sveta po poti izražanja, raztezanja, prepletanja z vsem, kar nas obkroža. Tudi spolnosti. Tantrični ritual pri spolnosti je meditacija, intimnost, ki nam omogoča, da poglabljamo in podaljšujemo vrhunec seksualne ekstaze, ki pa ni le orgazem, temveč popolna povezanost s partnerjem in združitev energij.

To, kar si globoko v sebi vsi želimo.
Najbrž res, a vprašanje je, ali se tega zavedamo ali pa smo zadovoljni s povprečjem. Ženska se s pomočjo tantre nauči doživljati orgazme s celim telesom, ne zgolj s ščegetavčkom. Tudi moškemu tantrični način ljubljenja prinese več energije, se pa mora najprej naučiti kontrolirati izliv in čutiti žensko. Za moškega je dobro, da ve, da žensko telo potrebuje malo več časa, da se energetsko in seksualno odpre, da začuti telo moškega, nato pa, da čuti, kaj se z njo dogaja med ljubljenjem, in prejema energijo tudi od nje.

Izvajate tudi delavnice tantrične masaže za pare. Predvidevam, da se nad to idejo ne navdušita oba hkrati. Kako to željo po spoznavanju tantre predstaviti partnerju? Najbrž morata biti oba za to?

Vsekakor. Ampak v prvi fazi je treba vedeti, da to naredimo zase. Ljudje pa večinoma funkcioniramo tako, da se za kako novo stvar hitro navdušimo, hočemo vključiti še partnerja, to navdušenje deliti z njim in nato seveda pričakujemo, da nas bo pri tem podprl. Boljša pot je, da sami dosežemo nekaj rezultatov in na ta način motiviramo tudi partnerja, saj bo razliko zagotovo opazil. Naj bi jo. Lahko se tudi zgodi, da ženska (ali tudi moški) ugotovi, da s partnerjem ne more skupaj po tej poti, saj so odzivi različni. Potem pa je seveda odločitev na njej: ali bo sledila sebi ali bo to željo zatrla. Tantra se namreč začne s tem, da ima človek rad sebe. Na delavnico lahko prideš tudi sam in se masaže učiš z nekom, ki ga srečaš na delavnici.

Ali na tantrični masaži to zaznate pri osebi, začutite, če se ima rada?
Veliko žensk meni, da je energetsko ali spolno blokiranih, da niso zmožne doživeti orgazma, da je z njimi nekaj narobe in potem na masaži ugotovijo, da je v bistvu vse v redu, da je problem le v glavi. In na masaži doživijo orgazem. Ali dva. Brez spolnega odnosa. Jaz sem oblečen (smeh). Med samo masažo si vzamem dovolj časa, da z osebo ustvarim povezavo, jo začutim in med seanso seveda kmalu ugotovim, kakšen odnos ima oseba do sebe. Nekatere pridejo z določeno travmo in od mene pričakujejo, da bom to »izrezal« iz njih. A to žal ne funkcionira tako. Vse te travme so namreč del ženske duše in v njih se skriva modrost, zato jih raje spodbujam, da to modrost sprejmejo in objamejo.

Med seanso so ženske popolnoma gole. Najbrž vsakega moškega zanima, kakšen je ključ, da se ženska pred vami sleče brez sramu?
Nihče ne pravi, da je brez sramu. Nekatere s tem nimajo težav in so sproščene že na začetku, druge potrebujejo več časa, a seansa se začne s pogovorom, da se s stranko spoznava, začutiva in da se vzpostavi varno okolje. Poudarjam, da gre tukaj predvsem za energijo in bistvo masaže ni dotikanje erogenih con. Včasih katera doživi orgazem že samo z božanjem po hrbtu. Masaža hrbta dela čudeže, takrat začne telo komunicirati, začuti dotik. Ženska se mora počutiti varno, da se lahko sprosti in z masažo hrbta se hitro sprostijo.

Kakšni pa so vaši občutki med izvajanjem masaže, kaj doživljate?
Moj cilj je, da stopim v stik s samim seboj, se povežem z naravo in nato skušam do podobnega stanja spraviti tudi stranko. Da v sebi začuti notranjo moč in mir. Večinoma se ženske, preden pridejo k meni, sprašujejo, s čim v sebi se bodo srečale, kaj bo prišlo na plano. Moja naloga je, da jim pokažem, da ima telo svojo inteligenco in ne spusti na plano vseh demonov hkrati, ampak le toliko, kolikor jih lahko še obvlada. Poudarek je vedno na ženski, na tem kako se ona počuti. Jaz sem v tej zgodbi v drugem planu.

Čeprav govoriva predvsem o energiji, je še vedno telo tisto, ki se razgali pred vami in s katerim imate stik. Kako se soočate s to raznolikostjo teles, privlačnostjo, manj privlačnostjo?
Že zelo hitro, ko sem se začel ukvarjati s tem sem ugotovil, da to praktično nima veze. Ljudje smo sestavljeni iz večih plasti in zunanji izgled je le ena izmed njih. Med mojo seanso ob svečah pridejo do izraza druge, notranje plasti in šele takrat lahko govorim o privlačnosti ali odbojnosti. Ko prideš do stanja božanskosti v človeku, je vsak lahko privlačen in lep.

Ali kdaj na masažo pripelje ženo tudi mož?
Seveda in to se mi zdi odlično. Da ima moški toliko poguma in samozavesti, da si želi, da žena spozna nove načine in se zaveda, da bosta zaradi tega oba imela kvalitetnejši spolni odnos. Če se dobro ujameta med rjuhami in njuna energija takrat zaokroži, potem v odnosu lažje shajata in je tudi komunikacija med njima steče. Se povežeta. Dober seks je vsekakor osnova za dobro partnerstvo, če tega ni, potem je lahko vsaka malenkost vzrok za prepir.

Ali kdaj ženske pomanjkanje ljubezni, pozornosti, iščejo pri vas? Se je katera zaljubila?
Kdaj se zgodi tudi to, vsi si želimo ljubezni, a poudarjam to, da ne moremo iskati zunaj sebe nekaj, kar moramo najprej najti v sebi. Če iščemo to od zunaj, potem je to le začasna rešitev. Stranko na seansi pripeljem do njenih lastnih globin in jo spodbudim, da se začne osredotočati nase. Da odkrije, da se vsi užitki skrivajo v njej.

»Ljudje nismo roboti, da bi se ljubili na ukaz. Morda lahko tako seksamo, ljubljenje pa zahteva bližino, nežen dotik, božanje in ljubeč pristop.«

»Tantra se začne s tem, da ima človek najprej rad sebe.« Foto: Miran Juršič